Livre Néerlandais

Het dwaallicht : roman

Willem Elsschot (auteur), Jamal Ouariachi (postface), Peter De Bruijn (compilateur)

Het dwaallicht : roman

Willem Elsschot (auteur), Jamal Ouariachi (postface), Peter De Bruijn (compilateur)
De nachtelijke tocht van de verteller met drie oosterse zeelieden die op zoek zijn naar een onvindbare vrouw.
Titre
Het dwaallicht : roman / Willem Elsschot ; bezorgd door en met aantekeningen van Peter de Bruijn ; met een nawoord van Jamal Ouariachi
Auteur
Willem Elsschot
Postface
Jamal Ouariachi
Compilateur
Peter De Bruijn
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Uitgeverij Polis, 2018
113 p.
Note
Deze uitgave van 'Het dwaallicht' volgt de herspelde editie van Willem Elsschots 'Verzameld werk' (derde druk, Amsterdam 2012)
ISBN
9789463102582 (paperback)

Aussi en format :

Livre: Néerlandais
Livre audio: Néerlandais

Commentaires

In 1996 begon uitgeverij Houtekiet aan de 'Vlaamse Bibliotheek', een reeks van 36 Vlaamse romans uit de episode 1927-1970, à rato van zes boeken per jaar. Zopas verscheen nummer 30 en dat lijkt een goed moment voor een round-up.

Sinds het derde jaar is telkens een nawoord voorzien, waarin de auteur gesitueerd en het bewuste werk in zijn oeuvre gekaderd wordt. Dat verhoogt de waarde van de uitgave ten zeerste. Bij de eerste twaalf romans moesten we het stellen met een korte, zij het verhelderende tekst op de achterflap.

Verder valt het op dat deze reeks, die samengesteld is door Hugo Bousset, geen canon brengt van 36 klassiekers die iedereen gelezen zou moeten hebben. Bousset heeft willen tonen hoe de roman in Vlaanderen sinds 1927, het jaar dat algemeen aanzien wordt als het moment waarop er een duidelijke vernieuwing vastgesteld wordt, gegroeid en geëvolueerd is. Toch vind ik dat op zijn keuze van titels af en toe iets op te merken valt. Bij sommige auteurs heeft de sel…Lire la suite
Elsschot besloot zijn schrijversschap met deze anekdote over een zwerftocht door het Antwerps havenkwartier. De verteller vergezelt drie Afghaanse matrozen, op zoek naar een onvindbaar meisje. Op hun tocht wordt gesproken over uiteenlopende onderwerpen als liefde, religie en communisme. De auteur verzoent zich via deze 'begoocheling' met het bekrompen bestaan van de in zijn werk centraal staande figuur Laarmans. Het is een met humor en sterke bewogenheid beschreven omzwerving, die door de op de achtergrond spelende discriminatie aan actualiteit heeft gewonnen. Omdat het boek ook in veel literatuur en uittrekselboeken wordt besproken, is het door middelbare scholieren ook veel gevraagd.